Informator 12.02.2007.

Sindikat "Nezavisnost se od početka svog nastanka zalagao za poštenu privatizaciju Želvoza. Mi smo prvi shvatili da se ekonomski sistem države promenio, da je donesen Zakon o privatizaciji te da je nemoguće izbeći privatizaciju. Lažna obećanja davali su neki drugi sindikalci koji su smatrali da do privatizacije neće doći, da ćemo ostati deo ŽTP-a i da će se svi ostali oko nas promeniti, a da samo mi nećemo. Zbog toga smo odmah krenuli u intenzivne pripreme za proces koji neumitno dolazi. Mi smo uradili sledeće:

·        Inicirali smo izradu pojedinačnog kolektivnog ugovora kako bi radnici bili zaštićeni kod novog vlasnika

  • Sa resornim ministrom smo dogovorili najbolji način privatizacije Želvoza
  • Dan nakon objavljivanja početka privatizacije imali smo sastanak sa čelnim ljudima Agencije za privatizaciju i stupili u kontakt sa licem zaduženim za privatizaciju Želvoza
  • Organizovali smo tribinu za radnike Želvoza kako bi se upoznali sa predstojećom privatizacijom i sa svojom ulogom u njoj
  • Na osnovu ugovora koji UGS "Nezavisnost" ima sa Agencijom za privatuzaciju, dopunili smo tendersku dokumentaciju Pojedinačnim kolektivnom ugovorom, Kolektivnim ugovorom o bezbednosti i zdravlju na radu i Socijalnim programom.

          Napominjemo da se Tenderska dokumentcija prodaje već nedelju dana i da bi za kupca bilo mnogo povoljnije da u nju nismo ubacili ova tri dokumenta. A kako bi radnicima bilo? Novi vlasnik ne bi imao nikakve obaveze prema njima i jedva da bi malo bolje prošli od radnika "Ishrane" i "Milana Blagojevića". Ono što nismo uspeli je da dočekamo novog vlasnika sa prosečnom zaradom od 220 evra. Pare koje su bile predviđene za ovo su otišle na drugu stranu.

         

          Ostalo je da se izabere predstavnik zaposlenih u Tenderskoj komisiji. Sada oni sindikalci sa početka ovog informatora, kojima je pojam privatizacije bio nešto strano, vide zgodnu priliku da se negde "udenu", da budu nešto važni i da samo oni i niko drugi treba da budu potpisnici privatizacionog ugovora. Uzalud su sva naša upozoravanja da je to vrlo odgovoran posao za koji treba elementarno znanje iz privatizacije i da se ovde greške ne ispravljaju. Sindikat "Nezavisnost" je inicirao sastanke sa svim registrovanim sindikatima i poslovodstvom, a na temu izbora predstavnika zaposlenih u tenderskoj komisiji, sa pokušajem da se dogovorimo. Osim Nezavisnosti, niko nije izašao sa konkretnim predlogom. Pošto naš predlog nije prihvaćen, a drugih predloga nije bilo, dogovoreno je da se referendumom izabere predstavnik zaposlenih. U situaciji kada je tender raspisan a dokumentacija se prodaje, kada se svakog dana očekuje poziv da predamo ime predstavnika zaposlenih u tenderskoj komisiji, pojedini sindikati taktiziraju i čekaju da u nekim kombinacijama oni "izguraju" svog čoveka. Na sastanku nisu znali ime tog čoveka, ali su znali da će referenduma biti. Ako radnici nisu primetili, predizborna kampanja je u toku. Vrhunac je ponuda za članove određenog sindikata da samo njihovi članovi mogu da idu na preventivno-rekreativno oporavak. Kao, besplatno je. To mora da je došao komunizam ili kraj sveta kada više ništa ne mora da se plaća.  Čini nam se da ćemo te boravke na oporavku svi da plaćamo, što novcem, što parčetom Želvoza. Podsećamo da su prošlogodišnja letovanja koštala preko 60 miliona, kojim parama smo mogli da povećamo prosečnu zaradu na planiranih 220 evra. Da se to desilo sada bismo bili mnogo mirniji u očekivanju novog vlasnika.

          Sindikat "Nezavisnost" će tokom ove nedelje održati niz sastanaka po radnim jedinicama tako da ćemo i na taj način zaposlenima preneti najnovije informacije o toku privatizacije.

Čestitamo!

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na www.blog.rs i možete početi sa blogovanjem